Автор: admin
Публикувано на: 29.01.2009 18:03:50

Рейтинг:

Статуята

Статуята на Свободата, чието оригинално име е "Свободата озаряваща света", се издига в близост до пристанището на Ню Йорк, на остров Либърти в устието на река Хъдсън. Тя е един от най-популярните американски символи и олицетворява свободата и стремежа към нея.

Медната статуя е подарена от френския народ на американския, в знак на приятелството между двете нации, по повод стогодишнината от обявяването на Независимостта на Америка. Общата височина на монумента е 93 метра, а на самата статуя - 46,5 метра.

Идеята за даряване на статуя, увековечаваща дружбата между Франция и САЩ, се ражда през 1876г., когато на скулптура Фредерик Огюст Бартолди е възложено нейното създавне, в което се включва и инжинерът Густав Айфел, който проектира вътрешната носеща конструкция.

Договорено било американците да построят пиедестала, а французите да направят статуята, но и двете страни се сблъскали с общ проблем - набирането на средства, поради което реализацията отнема почти десетилетие. Общата сума, необходима за изграждането на паметника е възлизала на около 800 000 долара. Във Франция парите се набирали чрез дарения, а в САЩ - с приходи от театрални постановки, изложби и други културни мероприятия.

Статуята на Свободата е изработена по модел на класическите скулптури от римския период на богинята Либертас и символизира свободата и края на подтисничеството. Женската фигура е пресъздадена в момент, когато е вдигнала факла в дясната си ръка, олицетворяваща просветлението, а в лявата държи Декларацията за независимостта от 4 юли 1776г. Под краката и са разкъсаните вериги на робството, а седемте лъча на главата и символизират необятността на седемте континента и седемте морета.

Статуята е завършена през юли 1884г. в Париж, след което е разделена на 350 части и е опакована в 214 сандъка, за да бъде натоварена на кораб, който да я транспортира до САЩ. Тя пристига в пристанището на Ню Йорк на 17 юни 1885г. Пиедесталът е завършен през април 1886г., а сглобяването на статуята върху него отнема 4 месеца. Официалното откриване на Статуята на Свободата е извършено лично от тогавашния президент на САЩ Гроувър Кливланд на 28 октомври 1886г.

На 15-ти октомври 1924г. Статуята на Свободата е обявена за исторически паметник, а през май 1982г. под патронажа на президента Роналд Рейгън е организирана кампания за набиране на средства за реконструирането и. През 1984г., когато започва реконструкцията, ООН включва статуята в Списъка на световното културно наследство.

На 5 юли 1986г. статуята е отворена за посетители след реконструкцията, но непосредствено след 11 септември 2001г. е затворена заради поредицата заплахи за терористични актове срещу американския символ. От 3 август 2004г. отново може да се посещава от туристи, но остава забранено изкачването на 354-те стъпала до короната и факела. Днес посетителите имат възможност да се любуват на панорамната гледка само от две площадки - едната в основата на пиедестала, а другата на височината на прасеца на фигурата.

Снимки: dcpages.com

Читателски коментари

hgtf - hgy 2011-10-09 20:04:57 0 отговори

hgtf - hgy

аз много знам за статуята на свободата и знам че е подарена от съединените американски щати.

Анонимен 2016-01-15 11:40:31 0 отговори

Анонимен

Абе,какво знаеш!? Тя не е подарена от САЩ,първо тя е там и второ-Тя е подарена от Франция....

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg